<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d2332949800371557070\x26blogName\x3dasyraf+abdul+majid%E2%84%A2%C2%AE\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://asyrafabdulmajid.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://asyrafabdulmajid.blogspot.com/\x26vt\x3d5008593980073849889', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Raya ! Raya !! RAYA !!!{6:57 AM}
Thursday, August 25, 2011

Assalamualaikum semua ! 
Wahh, dah 25 hari kite berpuasa !
dan 5 hari lagi, insyaallah hari kemerdekaan negara kita,
dan 5 hari lagi jugak, merupakan hari kemerdekaan org Islam..
Hari Raya ! HAHAHA~ 
So, kali ni aku nak update cite mase raya taon lepas...
Taon lepas, aku n family aku raya kat kampung ayah aku..
Kampung Parit Terachi, Kuala Pilah. Rumah tepi jalan, ada kedai makan.
dekat2 dengan simpang nak naik ke Istana Besar, Seri Menanti.
sehari sebelum raya, aku n adik aku telah ditugaskan utk bakar lemang.
aduhaaii, aku dah lama tinggal acara membakar lemang berkumpulan ni.
tapi takpe laa, demi amanah yg ditugaskan, aku buat jugak !
(padahal dah kena sound baikkk punye dgn ayah aku..HAHA)
mule2 aku kena tolong masukkan santan dalam lemang tu,
aku mane nak tau sukatan yg sebenarnya, then aku letak je r...
alih2 aku terletak lebih. HAHA~ sengal benoo...
aku tanya ayah aku, cmne nak buat? then ayah aku kata, 
"nak buek camno laie, dah stongah jam ekau baka an lomang tu baru nak tanyo"
(HAHA~ dah stengah jam aku bakar lemang tu baru cakap, xkan nak perah balik kot lemang tu...hehehe)
So, aku jagalahh...sejam dua, tahan lagi..
masuk jam ke-3, aku dah mule rasa panas..bukan panas hati,
cuaca makin panas. siap duduk depan bara lagi coz nak ketuk lemang tu..
Kena santan lemang yg mendidih kat muncung lemang tu lagi, saba jelaaa...
lepas tu, punye kusyuk aku jaga, makcik2, pakcik2 aku sume2 r,
LOSAP ! (Hilang) Ehhhhhh??? Mano plak poie ea sumo2 ni? mampuih den nak jago sorang..
Lepas tu, baru aku nampak, pakcik aku ade kat bawah pokok nga lepak.
Wah, ni mangse niii... *idea jahat !
aku slow2 cabut dari situ, naik umah, bukak kipas,
landing baekk punye ! hahaa~ bangon2 je dah nak buke...
kene perli baekk punye ngn ayah aku sbijik...sebab aku tingglkan lemang cmtu je..
masa buka puasa, sume nak makan lemang dulu,
ade jugak yg kate, "den nak ghaso lomang yg anak majid buek an ni haa"
lepas tu, dia kate ape? "Humangaih, sodap lak aiii..! ekau ni dah over lotak santan ni..! "
*aduhh, kena aku nii....
lepas tu makcik aku cakap, "uih, elok laa ni...borlomak, sodap botull...
*aku dah mula senyum sorang2...HAHA!
lepas tu, sume2 dok ratah lemang yg aku bakar tadi..sume cakap cmtu...
aku pon ok kan jelaa...nak cakap pe lagi..hehe~
sampai laa pagi raye...so, macam biasalahh,
solat sunat aidilfitri n sesi bermaaf2an...lepas tu pon, aku makan
bape bayak lemang aku pon taktau...tibaii selagi ada..hehee~
So, tu je kot yg aku nak cite..insyaallah, aku akan cuba update sebelum raya ni,
then kalo xdapat, mknenye lepas raya laa jawabnye...hehe~ aku pon nak packing2 barang ni, bas pukul 1230tgh malam. nak siap2 lagi... =,= (doakan aku selamat sampai ke rumah !)
Sebagai penutup kata, aku nak ucapkan, 
SELAMAT HARI RAYA AIDIFITRI ! MAAF ZAHIR JE, BATIN? belum kawen lagiii...! hehee~
kalo aku ada salah silap dalam entri yg sebelum2 ni, dalam entri Chenta Munyit Ep. 1 ke, sampai yg letast ni r...aku mintak maaf dari Footer, hinggalah ke Header blog ni..hehe
aku mintak diri dulu, Assalamualaikum n salam Hari Raya ! n_n


13 Tahun Dahulu. (2){8:15 AM}
Friday, August 19, 2011

Assalamualaikum ! Entri kali ni, aku nak cite lagi
sambungan cerita hari tu. cerita budak tu.
kisahnya bermula begini, 
mase sekolah rendah, sekolah die takdelaaa jauh sangat dengan rumah.
kire area2 situ jugak. hari2 dia ulak alik jalan kaki.
dengan sahabat baiknya. juga rakan sepermainan pada waktu petang.
banyak kenangan manis masa kat skolah tu.
salah satunya ialah, berkenalan dengan seseorang..
seorang gadis istimewa. haa, die mmg istimewa.
walaupun dia tak boleh bercakap, tapi aku faham 
ape yang nak dia sampaikan. dia seorang bisu.
sebab skolah budak tu berhadapan dengan skolah pendidikan khas.
asal balik sekolah je, mesti dorang terserempak.
sbb waktu skolah dorang sama. budak tu pon blaja laa sikit2
bahasa isyarat. senang laa sikit nak berkomunikasi.
tp, perkenalan tu tak lama. habis je UPSR, 
budak tu pon dah tak jumpa lagi gadis tu. walaupun sekejap
tempoh perkenalan tu, tapi, itu adalah yg pling istimewa.
so, kesimpulannya, jangan diskriminasi orang2 yg istimewa ni,
sebab, walaupun kite boleh bercakap, mendengar dengan baik,
ada benda yg kita tak ada, ada pada golongan istimewa ni.
sebagai contoh, walaupun pempuan tu tak boleh berkata2,
tapi dia masih lagi mampu membuatkan orang faham 
apa yang nak disampaikan. n_n
sekian, tu je update aku malam ni. papehal pon,
aku mintak maap laa kalo entri ni tak menarik utk korang baca,
tapi, segala komen2 korang amat2laa aku hargai utk aku perbaiki taipan aku ni.
sekian wassalam. peace yaww~~

13 Tahun Dahulu.{11:37 AM}
Tuesday, August 16, 2011

Assalamualaikum.
sekian lama aku tak update, sibuk.
kali ni, aku nak cerita sebuah kisah,
kisah seorang budak. 
Tanggal 1.3.1991, lahirlah seorang budak ke dunia yang banyak cabaran ni.
dia dilahirkan dalam keluarga yang sederhana, 
bapanya seorang penjawat awam manakala ibunya suri rumah tangga sepenuh masa.
apa yang menarik, tarikh lahirnya sama dengan ayahnya. secara tak langsung, budak itu adalah hadiah hari jadi ayahnya.
dibesarkan, dididik dengan cara sepertimana ibu bapa lain lakukan.
buadak itu bebas untuk bermain bersama rakannya, walaupun sentiasa dalam pemerhatian bapanya. tempat tinggalnya cukup sederhana, tiada apa yang mewah.
tapi, mereka tetap bersyukur. ayahnya penat bekerja siang dan malam.
ibunya pula penat menjaga anaknya yang sentiasa mahu bermain dengan rakan2nya.
kanak2, biasalah. sentiasa mahu bergelak ketawa biarpun sudah larut malam. 
setiap petang, rakannya akan mengajaknya untuk bersama2 bermain bola di padang.
bukan itu saja, galah panjang, nyorok2, baling selipar, merupakan rutin hariannya.
BEBAS. tak perlu memikirkan perasaan malu, segan. biasalah, budak2.
tapi, kenangan itu sudah lama berlalu.terasa sungguh cepat masa itu berlalu. budak itu pun
sudah menjadi semakin dewasa. bila dikenang kembali, budak itu berasa sungguh rindu,
dan kalau boleh, ingin selama-lamanya kekal berada dalam dunia itu. alangkah indahnya masa tu. kalaulah dia boleh putarkan masa. dah lama dia kembali ke zaman kegirangan tu.
makin hari, makin dewasa, banyak pengalaman pahit dan manis telah dilaluinya.
keluarganya juga sudah 7 tahun tinggalkan tempat asal tu. banyak yang dah berubah.
tiada lagi gelak tawa sepertimana suatu masa dahulu.....apakah yang akan berlaku pada budak itu pada masa akan datang?

Ini adalah saya!
tersebutlah kisah seorang aku yang hidup kat dunia... nama diberi, Muhammad Nur Asyraf bin Abdul Majid muncul didunia ni pada 01/03/1991 asal dari Seremban, dan secara otomatiknya, aku orang Negeri Sembilan! haha Masih lagi belajar, dah nak habis dah pun... aku tanak cite banyak2 kat sini, kalau nak tau banyak lagi, aku ada FB korang boleh add, ada ruang untuk komen, dipersilakan banyak tanya..



Meh sini cakap!
.

tinggalkan link anda untuk di promote
Asyraf Abdul Majid@FB
Sis Fana FB
Sis Fana blog
link Sis Dyla FB
Sis Nina FB
link
link
link

cerita lama lama
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
June 2011
August 2011
October 2011
December 2011
January 2012
February 2012